Ο διαγωνισμός “The Digital Gate IV” έδωσε την ευκαιρία σε μια ετερόκλητη ομάδα ειδικών – ο καθένας στον τομέα του – να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

O μεγάλος χρόνος αναμονής στις πύλες των αεροδρομίων μπορεί να είναι κουραστικός, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν καθυστερήσεις. Η πιο συνηθισμένη απασχόληση για τους ενήλικες είναι το κινητό τηλέφωνο και αντίστοιχα για τα παιδιά το tablet. Αναγνωρίζοντας ότι αυτή δεν είναι η βέλτιστη πρακτική, καθώς – σύμφωνα με μελέτες – η παρατεταμένη χρήση οθόνης αυξάνει το άγχος. H SCIENCE @ GATES προτείνει την τοποθέτηση διαδραστικών εκθεμάτων στις πύλες του αεροδρομίου, από το χώρο της Επιστήμης, με τα οποία οι ταξιδιώτες θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν σε φυσικό επίπεδο και να περάσουν το χρόνο τους εποικοδομητικά.

Η ομάδα Science@Gates έχει ως στόχο την τοποθέτηση διαδραστικών εκθεμάτων στα Gates του αεροδρομίου, με σκοπό να κάνει το χρόνο αναμονής των ταξιδιωτών ενδιαφέρων και διαδραστικό, σε φυσικό επίπεδο, προσφέροντας ποιοτικό χρόνο απασχόλησης σε όλη την οικογένεια, μακριά από την οθόνη ενός κινητού ή tablet.

Ο διαγωνισμός “The Digital Gate IV” έδωσε την ευκαιρία σε μια ετερόκλητη ομάδα ειδικών – ο καθένας στον τομέα του – να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Η δημιουργία, εγκατάσταση και δοκιμή του πρώτου εκθέματος ήταν αρμονική, χωρίς να λείπουν οι προκλήσεις που έπρεπε να ξεπεραστούν. Αρχικά, η σχεδίαση του διαδραστικού εκθέματος «Χαοτικό Εκκρεμές» έπρεπε να τροποποιηθεί από την υπάρχουσα, με την προσθήκη ενός συστήματος πέδησης στον κύριο άξονα περιστροφής, που, αν και σε ένα ελεγχόμενο μουσειακό περιβάλλον ήταν υπερβολή, σε ένα «χαοτικό» περιβάλλον αεροδρομίου κρίθηκε επιβεβλημένη. Πέραν του συστήματος πέδησης, τοποθετήθηκε ηλεκτρονικό σύστημα τηλεματικής για την καταγραφή των περιστροφών του κύριου άξονα, το οποίο σε πραγματικό χρόνο στέλνει δεδομένα χρήσης, που τοποθετήθηκαν στο έκθεμα. Αυτό αποτέλεσε άλλη μια καινοτομία στη σχεδίαση του εκθέματος. Το αεροδρόμιο από την πλευρά του μας κατεύθυνε στα απαιτούμενα θέματα ασφαλείας, τόσο κατά τη διάρκεια της σχεδίασης – κατασκευής, όσο και κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του εκθέματος, υποδεικνύοντας νέες παραμέτρους, που δεν είχαμε σκεφτεί, όπως για παράδειγμα τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να πληρούν τα υλικά κατασκευής του εκθέματος, για το περιβάλλον του αεροδρομίου.

«Ήταν ένας Φυσικός, ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός κι ένας Μαρκετίστας…». Δεν είναι η αρχή από ένα ανέκδοτο: ο Κώστας (MSc, Physics), ο Γιώργος (MSc, Electrical Engineering – PhD Candidate) και ο Χάρης (MSc, Marketing – PhD Candidate) δουλεύουν μαζί για να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό στην Ελλάδα: μια εταιρεία κατασκευής διαδραστικών εκθεμάτων, με υψηλή προστιθέμενη αξία και εξαγωγικό προσανατολισμό. Ο Κώστας σχεδιάζει και δημιουργεί τα εκθέματα, ο Γιώργος σχεδιάζει τις απαιτούμενες ηλεκτρομηχανολογικές προσθήκες και ο Χάρης προωθεί τα προϊόντα τόσο σε εγχώριους πελάτες, όσο και σε πελάτες του εξωτερικού.”