Η Διαδικασία

Επιθυμείς να γίνεις μέλος μιας νέας ομάδας και να δώσεις λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα της αεροδρομιακής κοινότητας; Τότε δεν έχεις παρά να δηλώσεις συμμετοχή στο πρόγραμμα ανοικτής καινοτομίας, “The Digital Gate”!

Αποστολή και στόχοι

Ποιο είναι το μέλλον για τον κλάδο των αερομεταφορών και της αεροδρομιακής κοινότητας δεδομένου
του ρυθμού της τεχνολογικής ανάπτυξης;


Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών(ΔΑΑ) αναγνωρίζοντας ότι οι καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες μπορούν να ενισχύσουν τις παραδοσιακές δραστηριότητες δημιουργώντας νέες υπηρεσίες ή ακόμα και διαφορετικούς τρόπους εργασίας με τη συμβολή της τεχνολογικής ανάπτυξης, οργανώνει το πρόγραμμα “The Digital Gate” με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στόχος του προγράμματος είναι η συν-δημιουργία και η υλοποίηση επιχειρηματικών προτάσεων που λύνουν σημαντικές «προκλήσεις» του χώρου των μεταφορών και του τουρισμού. Το πρόγραμμα αναζητά ταλαντούχα άτομα που με τη συμμετοχή των έμπειρων στελεχών του αεροδρομίου θα προτείνουν καινοτόμες λύσεις που:

  • Μπορούν να εφαρμοστούν και να βελτιώσουν τη λειτουργία του αεροδρομίου ή/ και την εμπειρία των επιβατών

  • Mπορούν να έχουν τεχνικό ή λειτουργικό χαρακτήρα

  • Χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν στην αεροδρομιακή κοινότητα

  • Μπορούν να υλοποιηθούν με τη μορφή πιλοτικού σε ένα πραγματικό περιβάλλον

Τα οφέλη του προγράμματος

Οι ομάδες που θα σχηματιστούν θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις σε διάστημα 3 – 4 μηνών με τη σημαντική συμβολή και υποστήριξη των έμπειρων στελεχών του ΑΙΑ, καθώς και τη μεθοδολογία και την υποστήριξη εξειδικευμένων μελών της ομάδας του ACEin. Οι ομάδες που θα φτάσουν στην τελική φάση του Προγράμματος θα έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν πιλοτικά το προϊόν ή την υπηρεσία τους σε πραγματικό περιβάλλον. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με μια ειδική εκδήλωση (demo day) κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν τις καινοτόμες λύσεις, τα πρωτότυπά τους καθώς και την πρόοδο που έχουν επιδείξει σε όλο το πρόγραμμα. Τέλος, θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μελλοντικές συνεργασίες ή/και χρηματοδότηση από τον ΔΑΑ για να συνεχίσουν να βελτιώνουν τις λειτουργίες ή/και την εμπειρία των επιβατών του αεροδρομίου.

The Digital Gate
Ιδέες
Συμμετέχοντες
Νικητές
Οι

Ο Αερολιμένας Αθηνών, επίσημα γνωστός ως Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”(ΔΑΑ), βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις Κορωπί, Μαρκόπουλο και Λούτσα, 30 χιλιόμετρα ανατολικά του κέντρου της Αθήνας. Ο ΔΑΑ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2001 και αντικατέστησε το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ο ΔΑΑ φιλοξενεί την κυκλοφορία επιβατών και εμπορευμάτων από περισσότερες από 40 περιφερειακές και διεθνείς αεροπορικές εταιρείες και αποτελεί κόμβο για τις αεροπορικές εταιρείες όπως η Olympic Air και η Aegean Airlines.

Στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) δημιούργησε το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας(ACEin), τη θερμοκοιτίδα του Πανεπιστημίου. Βασική στρατηγική του Κέντρου ACEin είναι η στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η κοινωνική επιχειρηματικότητα κλπ. Το Κέντρο ACEin προσφέρει στις επιχειρήσεις αυτές κατάρτιση σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας και λειτουργίας μίας startup, υπηρεσίες από εμπειρογνώμονες σε τομείς όπως λογιστικά, φορολογικά και νομικά ζητήματα κ.λ.π., καθοδήγηση και δικτύωση.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

The Digital Gate

Airport Innovation Challenge

© 2019 The Digital Gate. All Rights Reserved. Powered by ACEin.